Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Een nieuwe auto kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Je wilt voor het geld dat je aan je nieuwe auto uitgeeft natuurlijk wel kwaliteit en je wilt ook niet worden opgelicht. Om je te helpen om een juiste keuze te maken, hebben we hieronder 15 tips voor je. Als je de onderstaande tips volgt wordt de kans dat je een verkeerde aankoop doet een stuk kleiner.

Tips:

1. Neem iemand mee die verstand van auto`s heeft.

 

2. Luister en voel tijdens het rijden of er iets rammelt of trilt. Doe dat ook op de snelweg Voel je trillingen in het stuur of onder je zitvlak? Dan kan dat duiden op kromme wielen of onronde banden. Let ook op
trillingen tijdens het remmen bij hoge (100 tot 140km/h) snelheid. Als de auto dan trilt zijn de remschijven krom. Controleer alle elektrische zaken.

 

3. Staat het stuur recht? Check dat wanneer je rechtdoor rijdt. Staat het stuur daarbij scheef, dan kan dat duiden op versleten banden, slijtage aan het onderstel of zelfs een schadeverleden.

 

4. Noteer dingen (niet tijdens het rijden) die je zijn opgevallen tijdens de proefrit waarover je met de verkoper wilt praten?

 

5. Neem de tijd voor een proefrit – minimaal twintig minuten. Hoe langer je rijdt, des te beter je een beeld krijgt van de gebreken. Een half uur is echt niet te lang.

 

6. Bekijk het onderhoudsboekje goed. Controleer of het chassisnummer en het kenteken met dat van de auto overeen komen. Is duidelijk wanneer onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden? Ontbreken er geen stempels?

 

Onder de motorkap

Kijk ook even onder de motorkap

7. Kijk onder de motorkap: zit er voldoende olie in? En zie je een sticker met datum en kilometerstand van de laatste vervanging van de distributieriem?

 

8. Kijk of de vloeistof helder is door het koelvloeistofreservoir te openen. Drijft er olie in de vloeistof? Dan kan dat duiden op een lekke pakking in het motorblok – wat je aan reparatie al snel € 600,- tot € 1.100,- kost.

 

9. Luister ook van buitenaf naar de motor. Wanneer je deze start moet dat gaan zonder rare bijgeluiden (gerammel, geklapper, gekraak, gepiep).

 

10. Controleer de uitlaat. Direct na de start mogen er geen zwarte, grijze of witte rookwolken uit komen. Waterdamp mag je heel even zien, maar dat moet na vijf tot tien minuten opgehouden zijn.

 

11. Check de koppeling. Die moet soepel en zonder bijgeluiden werken tijdens het rijden.

 

12. Controleer de auto op roest. Vooral aan de randen van de wielkasten, en aan de dorpels (onder de deuren).

 

13. Gebruik de gratis dienst van de RDW om gegevens over de auto op te vragen.

 

14. Test of de auto stabiel op de weg ligt. Dat doe je door het stuur los te laten en even hard te remmen. De auto hoort daarbij niet opzij te trekken op een rechte weg.

 

15. Controleer het aangrijppunt van de koppeling. Als de auto soepel schakelt en zonder geluiden naar elke versnelling gaat, is dit punt goed. Moet je de koppeling ver laten opkomen? Dan kan het zijn dat de koppeling versleten is.

Heb je zelf nog aanvullende tips? Zet jouw tips dan hieronder in de reactie.

Deel deze pagina
14 maart 2017 / door / in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *